Monumentale panden en Rijksmonumenten restaureren is een vak apart
6 minuten leestijd
Monumentale panden en Rijksmonumenten restaureren is een vak apart

Weet u welke regels er voor het onderhoud van Monumentale panden gelden?

Niet elk schildersbedrijf kent de juiste regels om restauratiewerkzaamheden uit te mogen voeren aan deze panden. Het is algemeen bekend dat Monumentale panden en Rijksmonumenten aan bepaalde regels moeten voldoen om de uitstraling van het pand in tact te laten. Regels die het pand en de directe omgeving beschermen en regels die het uiterlijk van het pand beschermen. Doorgaans mag het pand wel in zijn originele staat hersteld worden, maar is er vrij weinig mogelijk wanneer u veranderingen aan wilt brengen. Joop Wallbrink Schilders- & Glaswerken kent als geen ander de regels die er gelden om de restauratiewerkzaamheden correct en juist uit te voeren.

Wanneer de restauratiewerkzaamheden niet aan de geldende regels voldoen, moet het overnieuw gedaan worden. Dat betekent veel werk en extra kosten.

Waar let de gemeente op bij de restauratie van Monumentale panden?

 • De algehele uitstraling van het pand
 • De kleuren voor de muren
 • De kleuren voor de kozijnen, ramen en deuren
 • Het toegepaste profiel van het houtwerk
 • De vorm en afmetingen van de ramen
 • Het uiterlijk van de deuren
 • De vorm en afmetingen van dakramen en dakkapellen
 • Toegepaste ornamenten aan de buitenkant van het pand
 • Toegepaste ornamenten aan de binnenkant van het pand
 • Het uiterlijk van het glas
 • De kleur en het materiaal van het dak
 • De uitstraling en de afmeting van balkons en overkappingen
 • De directe omgeving van het pand

Voor elk monument kunnen er nog aanvullende regels gelden met als overeenkomst dat de uitstraling van het pand intact moet blijven.

Het hersteltraject van Monumentale panden begint met planmatig onderhoud

Voor alle panden is het interessant om een meerjarenplan op te stellen, maar voor Monumentale panden geldt dat helemaal. Afhankelijk van het budget en de wensen, kan er besloten worden om direct het gehele pand te schilderen en vervolgens jaarlijks waar nodig het schilderwerk bij te houden. Of er wordt besloten om de grote projecten over een aantal jaren uit te spreiden. Het risico hiervan is, dat slechte delen nóg slechter worden, waardoor het meer werk vergt om ze te schilderen.

“Het is zo mooi als zo’n historisch pand er ‘op en top’ bij staat.”

Monumentaal schilderwerk: herstel van de oude glorie

Monumentale panden zijn een specialisme en een passie van ons. Wij zorgen ervoor dat het pand er weer prachtig bij staat en weer jarenlang mee kan. Dat het profiel van de kozijnen hersteld wordt en de schuiframen weer gebruikt kunnen worden. Wij hebben ruime ervaring in het toepassen van isolatieglas volgens de geldende regels, het herstellen en isoleren van glas in lood en het vinden van glas dat bij het overige glas past.

Trots op uw gerestaureerde Monumentale pand

De uitstraling van een Monumentaal pand is vaak prachtig, daar vallen veel mensen voor. Mits het pand er goed uit ziet: het houtwerk en de muren heel zijn en strak in de verf zitten. Wanneer zo’n project af is, zijn de eigenaren, maar ook wij heel trots op het resultaat.

“Goed onderhoud verhoogt de waarde van uw pand.”

Overig nieuws


create
Aug 3, 2020
clock
5 minuten leestijd
VvE onderhoud: het schilderwerk goed geregeld

De VvE’s zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Hier vallen diverse onderhoudstaken onder. Waaronder ook het schilderwerk. Om zo effectief mogelijk onderhoud te kunnen plegen pleiten wij ervoor dat we met een onderhoudsplan werken. Dit heeft met name het enorme voordeel dat je een budget kunt samenstellen en deze kunt verdelen over meerdere jaren. Je voorkomt hiermee dat de uitstraling en de waarde van het pand achteruit gaat. Ga bijtijds met een erkend schildersbedrijf rond de tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken.

Lees meer
Lees meer
create
Aug 17, 2020
clock
5 minuten leestijd
TEDAC® Coating bespaart kosten, beschermt en geeft glans en kleur.

TEDAC® Coating kan zonder schuren -in één laag worden aangebracht. Dat werkt snel, makkelijk en kostenbesparend. Tevens biedt het een langdurige bescherming, waardoor minder (vaak) onderhoud nodig is. Bovendien is TEDAC® Coating o.a. zuinig in gebruik, door het grote strijkvermogen. De kleur en glans van verweerde en verkrijte oppervlakken en objecten van metaal, trespa/hpl beplating en kunststof worden teruggebracht. Ook nieuwe materialen kunnen beter worden beschermd en gaan dus veel langer mee!

Lees meer
Lees meer
create
Mar 8, 2021
clock
3 minuten leestijd
Spoedklus dan is Joop Wallbrink bv je partner.

Bij hoge tijdsdruk bieden wij een oplossing en verzorgen we met respect en toewijding op een efficiënte manier je glas en schilderwerk.  Wij hebben veel ervaring in het werken met een strakke planning en deadlines bij zowel binnen- als buitenschilderwerk.

Als geen ander kennen we de druk van de tijd. Daarom besteden we onze tijd goed. We nemen genoeg tijd om samen te ontdekken wat er moet gebeuren en houden altijd ons oog op de deadline. We passen ons aan, aan jouw planning en werken flexibel. Ook buiten reguliere tijden staan we voor je klaar om het werk op tijd af te hebben.

 • Binnen 24 uur antwoord op jouw offerteaanvraag
 • Wij leveren Kwaliteit Vakmanschap Vertrouwen
 • Onderhoud NL Garantie op geleverde diensten


Lees meer
Lees meer
Contactinformatie

De schilder voor de regio’s Duiven, Velp, Dieren, Doetinchem, Arnhem, Veenendaal en Oosterhout

Het werkterrein van Joop Wallbrink Schilders- & Glaswerken ligt circa 100km rondom duiven. Wilt u een gedegen offerte voor uw schilder-, onderhouds- en glaswerkzaamheden? Maak dan een afspraak met ons. Wij komen langs om de werkzaamheden en uw wensen te inventariseren en brengen deskundig advies uit. In de gespecificeerde offerte staat precies omschreven wat wij doen en de investering voor de werkzaamheden.

Contact
Vergrootglas
Ratio 33, 6921 RW in Duiven